icon

Жоден лікар не зможе допомогти вашій дитині, якщо ви не дотримуєтеся дуже строгої дієти. Більше того, іноді для певних дітей алергеном може виявитися продукт, який загалом вважається дієтичним.

Відразу скажу: потрібно розрізняти харчову непереносимість і алергічну реакцію.

Харчова непереносимість залежить від кількості спожитого продукту, алергічна навіть при мінімальній кількості продукту. Чому викликана непереносимість тих чи інших продуктів? Найчастіше це пов'язано з тим, що травна система продовжує формуватися до 3, а то й 5 років. Недостатність того чи іншого ферменту призводить до порушення обміну речовин та всмоктування жирів, білків і вуглеводів. Також, провокування непереносимості того чи іншого продукту пов'язано з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Що найчастіше викликає алергічні реакції у дітей: первинні прояви чи загострення вже існуючих процесів:

  • Коров'яче молоко,
  • Курячі яйця (причому алергічну реакцію може викликати як білок і жовток окремо, так і весь продукт в цілому),
  • Морська риба,
  • Бобові,
  • Мучні вироби,
  • Цитрусові,
  • Навпаки загальноприйнятій думці - банани,
  • Свіжі фрукти та овочі (особливо ті, які мають яскравий колір),
  • Горіхи,
  • Шоколад, кава, кремові солодощі,
  • Морська риба, ікра червона.

Алергенами є харчові добавки - це природні або штучні речовини, які вводяться в продукти з метою збагачення раціону біологічно активними речовинами та їх комплексом. Система кодифікації харчових добавок літерою Е, розроблена Європейським союзом:

  • E100-E182 барвники,
  • E200 і далі консерванти,
  • E300 і далі антиоксиданти,
  • E 400 і далі стабілізатори консистенції,
  • E450 і далі емульгатори,
  • E500 і далі регулятори кислотності та розпушувачі,
  • E600 і далі підсилювачі смаку та аромату,
  • E700 і 800 запасні індекси,
  • E900 і далі глазурувальні агенти, покращувачі хліба.

Найбільш алергенні:

консерванти та емульгатори E 220-227, нітрати E 249-252, бензойна кислота та її похідні E 210-219,
антиоксиданти бутилгідроксил E 322, бутилгіроксилол E 321
барвники тартразин E 102, жовто-оранжевий E 110, азорубін E 122, амарант 123, червона кишенель E 124, еритразин E 127, діамантова чорнь E 151
ароматизатори та підсилювачі смаку глутамати E 550-663
Продукти, які можна віднести до абсолютних алергенів, можуть викликати як виділення гістаміну, так і самі містити його підвищену кількість.

Перші:

  • алкоголь,
  • шоколад,
  • білок яєць,
  • злакові продукти,
  • ананас,
  • полуниця,
  • креветки.

Другі:

  • Помідори,
  • Авокадо,
  • Баклажани,
  • Сири,
  • Свіжа та заморожена риба,
  • Сосиски,
  • Вино.

Виключити з раціону:

  • консервована їжа,
  • квашена капуста,
  • пиво,
  • банани,
  • оцет,
  • гірчиця,
  • майонез,
  • хрін,
  • редиска,
  • редька,
  • помідори,
  • баклажани,
  • гриби,
  • яйця,
  • молоко,
  • полуниця,
  • суниця,
  • ананас,
  • солодке тісто,
  • цитрусові,
  • горіхи,
  • шоколад,
  • кава,
  • солодке тісто,
  • бульйони,
  • свіжі фрукти,
  • гострі та перчені страви,
  • мед,
  • хурма,
  • цукерки,
  • кремові кондитерські вироби,
  • диня,
  • морська риба,
  • рибні вироби.

Рекомендується споживати:

  • Відварне м'ясо,
  • Яловичину,
  • Куряче філе відварне,
  • Супи круп'яні овочеві вегетаріанські,
  • Масло вершкове, соняшникове, оливкове,
  • Крупи гречані, вівсяні, рисові,
  • Молочнокислі продукти одноденного зберігання,
  • Свіжі огірки,
  • Петрушка,
  • Кріп,
  • Яблука запечені,
  • Чай,
  • Цукор,
  • Компот із сухофруктів (яблука),
  • Білий не солодке борошно.

Загалом, підхід до дієти повинен бути індивідуальним. Я у своїй практиці бачила випадки алергічних реакцій, наприклад, на такі продукти, як гречка чи овес, що стосується рису - якщо у дитини є запори, то й цей продукт може викликати висипання. Свіжі огірки, петрушка, кріп поза сезоном можуть бути причиною висипань.

Якщо дитина схильна до алергічних захворювань - тоді щоденник спостережень допоможе зрозуміти, що саме викликає реакцію у вашого малюка. У період ремісії варто вести щоденник харчування. Наприклад, першого дня він споживає вівсяну кашу і відварне м'ясо, ви спостерігаєте, чи не з'являються висипання протягом дня і на наступний, проти цих продуктів ви ставите плюс і можете вводити ще який-небудь продукт. Якщо висипання з'являються, то проти продукту ви ставите мінус і виключаєте з раціону малюка. Звісно, починати варто з тих продуктів, які вважаються гіпоалергенними.

Коментувати

Останні статті