Алергія - що виключити з раціону?
Жоден лікар не зможе допомогти вашій дитині, якщо ви не дотримуєтеся дуже строгої дієти. Більше того, іноді для певних дітей алергеном може виявитися продукт, який загалом вважається дієтичним.
Відразу скажу: потрібно розрізняти харчову непереносимість і алергічну реакцію.
Харчова непереносимість залежить від кількості спожитого продукту, алергічна навіть при мінімальній кількості продукту. Чому викликана непереносимість тих чи інших продуктів? Найчастіше це пов'язано з тим, що травна система продовжує формуватися до 3, а то й 5 років. Недостатність того чи іншого ферменту призводить до порушення обміну речовин та всмоктування жирів, білків і вуглеводів. Також, провокування непереносимості того чи іншого продукту пов'язано з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Що найчастіше викликає алергічні реакції у дітей: первинні прояви чи загострення вже існуючих процесів:
- Коров'яче молоко,
- Курячі яйця (причому алергічну реакцію може викликати як білок і жовток окремо, так і весь продукт в цілому),
- Морська риба,
- Бобові,
- Мучні вироби,
- Цитрусові,
- Навпаки загальноприйнятій думці - банани,
- Свіжі фрукти та овочі (особливо ті, які мають яскравий колір),
- Горіхи,
- Шоколад, кава, кремові солодощі,
- Морська риба, ікра червона.
Алергенами є харчові добавки - це природні або штучні речовини, які вводяться в продукти з метою збагачення раціону біологічно активними речовинами та їх комплексом. Система кодифікації харчових добавок літерою Е, розроблена Європейським союзом:
- E100-E182 барвники,
- E200 і далі консерванти,
- E300 і далі антиоксиданти,
- E 400 і далі стабілізатори консистенції,
- E450 і далі емульгатори,
- E500 і далі регулятори кислотності та розпушувачі,
- E600 і далі підсилювачі смаку та аромату,
- E700 і 800 запасні індекси,
- E900 і далі глазурувальні агенти, покращувачі хліба.
Найбільш алергенні:
консерванти та емульгатори E 220-227, нітрати E 249-252, бензойна кислота та її похідні E 210-219,
антиоксиданти бутилгідроксил E 322, бутилгіроксилол E 321
барвники тартразин E 102, жовто-оранжевий E 110, азорубін E 122, амарант 123, червона кишенель E 124, еритразин E 127, діамантова чорнь E 151
ароматизатори та підсилювачі смаку глутамати E 550-663
Продукти, які можна віднести до абсолютних алергенів, можуть викликати як виділення гістаміну, так і самі містити його підвищену кількість.
Перші:
- алкоголь,
- шоколад,
- білок яєць,
- злакові продукти,
- ананас,
- полуниця,
- креветки.
Другі:
- Помідори,
- Авокадо,
- Баклажани,
- Сири,
- Свіжа та заморожена риба,
- Сосиски,
- Вино.
Виключити з раціону:
- консервована їжа,
- квашена капуста,
- пиво,
- банани,
- оцет,
- гірчиця,
- майонез,
- хрін,
- редиска,
- редька,
- помідори,
- баклажани,
- гриби,
- яйця,
- молоко,
- полуниця,
- суниця,
- ананас,
- солодке тісто,
- цитрусові,
- горіхи,
- шоколад,
- кава,
- солодке тісто,
- бульйони,
- свіжі фрукти,
- гострі та перчені страви,
- мед,
- хурма,
- цукерки,
- кремові кондитерські вироби,
- диня,
- морська риба,
- рибні вироби.
Рекомендується споживати:
- Відварне м'ясо,
- Яловичину,
- Куряче філе відварне,
- Супи круп'яні овочеві вегетаріанські,
- Масло вершкове, соняшникове, оливкове,
- Крупи гречані, вівсяні, рисові,
- Молочнокислі продукти одноденного зберігання,
- Свіжі огірки,
- Петрушка,
- Кріп,
- Яблука запечені,
- Чай,
- Цукор,
- Компот із сухофруктів (яблука),
- Білий не солодке борошно.
Загалом, підхід до дієти повинен бути індивідуальним. Я у своїй практиці бачила випадки алергічних реакцій, наприклад, на такі продукти, як гречка чи овес, що стосується рису - якщо у дитини є запори, то й цей продукт може викликати висипання. Свіжі огірки, петрушка, кріп поза сезоном можуть бути причиною висипань.
Якщо дитина схильна до алергічних захворювань - тоді щоденник спостережень допоможе зрозуміти, що саме викликає реакцію у вашого малюка. У період ремісії варто вести щоденник харчування. Наприклад, першого дня він споживає вівсяну кашу і відварне м'ясо, ви спостерігаєте, чи не з'являються висипання протягом дня і на наступний, проти цих продуктів ви ставите плюс і можете вводити ще який-небудь продукт. Якщо висипання з'являються, то проти продукту ви ставите мінус і виключаєте з раціону малюка. Звісно, починати варто з тих продуктів, які вважаються гіпоалергенними.