Дисбактеріоз у дорослих
Дисбактеріоз кишечнику - порушення співвідношення корисних і шкідливих мікроорганізмів в кишечнику, що призводить до дефіциту корисних.
Причини
Існує безліч причин дисбактеріозу, серед яких:
- захворювання ЖКТ (коліт, холецистит, панкреатит, анацидний гастрит і ін.);
- інфекції та паразити;
- ГРВІ;
- алергія;
- нездорове харчування;
- стрес;
- прийом ліків: антибіотиків, сульфаніламідів, гістаміноблокаторів; імунодепресантів; туберкулостатиків; антацидів; засобів, що знеболюють; гормональних і нестероїдних протизапальних препаратів;
- хіміо- та радіаційна терапія;
- стан імунодефіциту.
Симптоми дисбактеріозу
Симптоми дисбактеріозу у дорослих це:
- зниження апетиту;
- тошнота та блювота;
- неприємний присмак у роті;
- метеоризм, відрижка;
- біль у животі;
- порушення стільця (запори або проноси, їх чергування);
- заїдання;
- сухість слизової та шкіри;
- алергічні висипання;
- слабкість;
- головний біль;
- поганий сон.
Симптоми та причини дисбактеріозу у дітей можуть відрізнятися від ознак наявності цього захворювання у дорослих.
Діагностика
Клінічна картина кишечного дисбактеріозу розмита. Для встановлення діагнозу використовують аналіз калу (копрограму; посів калу на умовно-патогенну флору).
Лікування дисбактеріозу кишечника
Важливо не просто вживати продукти, що містять необхідні мікроорганізми, а й усунути причину дисбалансу - лікувати у цій ситуації слід ще й захворювання, що спричинило дисбактеріоз. Лікування дисбактеріозу проходить у три етапи:
- видалення шкідливих мікроорганізмів та утворених під час травлення отрут;
- відновлення мікрофлори за допомогою спеціальних препаратів, що містять живі культури та продукти їх життєдіяльності;
- створення сприятливих умов для підтримки балансу.
Дієта при дисбактеріозі кишечника
При дисбактеріозі дуже важлива правильна дієта. Харчування повинно включати:
відварені овочі; нежирне м'ясо та рибу; яйця; каші; вівсяний хліб; кисломолочні продукти; рослинні олії; чай, відвар шипшини, кисіль, полезна чорниця.
Якщо дисбактеріоз супроводжується діареєю, меню повинно складатися з роздавленої, відвареної та приготованої на пару їжі.
Небезпека
Кишкова стінка стає проникною для алергенів та токсинів, погіршується робота печінки, підшлункової залози; засвоюється менше вітамінів та мікроелементів. Дисбактеріоз кишечника може викликати: алергії; захворювання ЖКТ; карієс; захворювання сполучної тканини; порушення менструального циклу.
Група ризику
Найчастіше хвороба зустрічається:
- у людей з низьким імунітетом;у нераціонально харчуються дітей та дорослих;
- на тлі хронічних захворювань;
- у тих, хто приймає антибіотики;
- у наркозалежних, багато п'ють, курять.
Профілактика
Раціональна дієта, використання медикаментів тільки під контролем лікаря.
Цю статтю розміщено виключно в пізнавальних цілях і вона не є науковим матеріалом або професійною медичною порадою.