Діагностика алергії
Так, алергія справді стає все більш поширеною з року в рік і зберігає підвищений інтерес до даної галузі клінічної медицини у лікарів різних спеціальностей і пацієнтів. За статистикою, алергією страждає не менше 10% дітей і 20-30% дорослих.
Що таке алергія? Чи ми вміємо розпізнавати алергічні захворювання?
Чули ви фразу: «У мене алергія на парфуми»? Чи може бути алергія на запах? Алергія - це імунна відповідь на антиген, який називається алергеном. Антиген може бути речовиною, яка має певні властивості:
- Білковою структурою (або ліпополісахаридною)
- Достатнім молекулярним вагою
- Повинно бути чужорідним для організму
- Запускати імунну відповідь, гуморальну з утворенням антитіл або клітинну.
Як бачите, запах не має цих властивостей. Різкий запах дійсно може викликати приступ бронхіальної астми. Але реакція на запах свідчить лише про гіперреактивність бронхів, а саме, про накопичення в стінках бронхів біологічно активних речовин (наприклад, гістаміну та інші), про наявність запалення (алергічного або інфекційного).
Викликає алергію пух тополі ?
Особи, які вважають, що страждають від алергії на тополиний пух, насправді сенсибілізовані до пилку злаків. У багатьох областях розсіювання насіння збігається за часом з піком утворення пилку у злакових трав. Тополь цвіте набагато раніше, навесні.
Діагностика сезонної алергії залежить від періоду захворювання. У гострому періоді можливе визначення алергенів у крові за допомогою специфічних імуноглобулінів IgG або IgE до пилкових алергенів. Поза сезоном проводять діагностику за допомогою шкірних проб для визначення значущого алергену. Потім можна проводити курс лікування низькими концентраціями цього алергену для полегшення симптомів захворювання в сезон. При сезонній алергії рекомендується також проводити обстеження за кров'ю на харчові алергени. Деякі продукти перекриваються з пилковими алергенами. Виявлення таких продуктів та їх виключення з раціону можуть зменшити прояви сезонної алергії.
Щодо лікування алергії, частіше воно зводиться до призначення антигістамінних препаратів, які не завжди є ефективними і розчаровують пацієнтів. Заміна одних препаратів іншими також може бути неуспішною.
Що таке алерген?
Алергени - це антигени, що спричиняють утворення IgE. Алергія на певний антиген свідчиться положителними шкірними пробами на нього та наявністю специфічних IgE у сироватці за даними радіоалергосорбентного тесту або імуноферментного аналізу. Як на практиці іноді намагаються лабораторно підтвердити алергію? Визначають загальні IgE. У алергіка загальний IgE може бути нормальним у певні періоди захворювання, а специфічний - позитивним. Чому так? IgE фіксується на жирових клітинах в органах-мишенях, наприклад, у бронхах при астмі. При цьому рівень IgE в крові буде нормальним. Але при глистовій інвазії загальний IgE має бути підвищений, оскільки механізм знищення паразита пов'язаний з антитілозалежною (залежною від IgE) цитотоксичністю. Тому алергологи так ретельно збирають анамнез хвороби у пацієнтів. Підвищений рівень IgE також є характерним для бронхолегеневого аспергільозу, синдрому Вискота-Олдрича, хвороби Ходжкіна, гіпергаммаглобулінемії IgE, кандидозу, стафілококової інфекції. Шкірні алергічні прояви, кашель можуть бути як симптомом глистової інвазії, так і алергічного захворювання. Відомо, що при алергічних захворюваннях рекомендується дієтотерапія з виключенням "алергенних" продуктів, при цьому не уточнюються про продукти, найчастіше спричиняючі алергію, та інші продукти, що спровоковують гістамін-вивільні реакції або містять гістамін. Якщо чітко встановлено алерген, наприклад, білки коров'ячого молока, то вилучення цього білка з раціону призводить до повного видужання та можливості розширення дієти. Тому так необхідна алергодіагностика для уникнення виключення всіх перерахованих продуктів.
Продукти, які найчастіше виключають з гіпоалергенної дієти
Групи продуктів | Продукти |
---|---|
Продукти, які найчастіше викликають алергію | Молоко, горіхи, помідори, яйця, виноград, полуниця, арахіс, какао, молюски, соя, риба, курка |
Продукти, які провокують гістаміно-вивільнюючі реакції | Помідори, яйця, шпинат, полуниця, шоколад, морепродукти, соя, риба, курка, ананас, спеції |
Продукти, що містять гістамін | Горіхи, помідори, яйця, шпинат, полуниця, банани, шоколад, риба та морепродукти, гострі сорти сиру, ревінь, перець, квашена капуста |
Продукти, що подразнюють шлунково-кишковий тракт | Спеції, гірчиця, хрін, редька, редис, щавель, продукти та напої зі штучними добавками |
З таблиці видно, що гістамін може потрапляти в організм разом із продуктами харчування або опосередковано, провокуючи вивільнення гістаміну з мастоподібних клітин. Проте гістамін не є ворогом для організму. Проблемою може бути перевищення можливості його інактивації в організмі. У нормі гістамін синтезується шляхом декарбоксилювання амінокислоти гістидину. Проте при дисбактеріозі цей процес може бути посилено умовно-патогенною флорою і призвести до накопичення ендогенного (внутрішнього) гістаміну.
Лікування алергічних захворювань спрямоване на досягнення тривалої стійкої ремісії у випадках, коли повне виключення алергену неможливе. Досягненню ремісії сприяє виключення неспецифічних тригерів, фармакотерапія та алерген-специфічна імунотерапія.
Раціональна фармакотерапія, яка включає, крім антигістамінних засобів, симпатоміметики, препарати метилксантинового ряду, антихолінергічні препарати, експекторанти, деконгестанти, кромолин, антилейкотриєнові препарати, глюкокортикостероїди, дозволяє загасити гострі прояви алергічних захворювань, попередити їх повторне виникнення та сприяє регресії алергічного процесу.