icon

Потреби у індивідуальному відборі дієтичних продуктів, а також ідея про те, що правильне харчування так само індивідуальне, як відбиток пальця, призвели до розробки та появи тесту на харчову непереносимість.

Кожна людина має свій власний харчовий профіль, що випливає з індивідуальної переносимості (чи непереносимості) продуктів харчування. У багатьох випадках харчова непереносимість призводить до хронічних захворювань, які зазвичай стійкі до стандартних методів лікування. Тест на харчову непереносимість був розроблений для виявлення таких "непереносимостей", а також для визначення оптимального харчового профілю для кожного пацієнта. Цей тест також надає важливу інформацію, необхідну для визначення індивідуальної дієти як лікувального заходу.

Непереносимість до їжі не є алергією, а реакцією організму, яка супроводжується синтезом антитіл класу IgG. Тому цей тест не підходить для виявлення алергій гіперчутливого типу (Галла-Кубса), під час яких вивільняються різні медіатори (гістамін або серотонін). Вивільнені антитіла-IgG імунологічно реагують з антигенами, що супроводжується відкладеними алергічними реакціями (від кількох годин до кількох днів). Тому виникаючі симптоми, - на відміну від алергій, - рідко пов'язані з вживанням тих чи інших продуктів, які викликали ці реакції.

Тест на харчову непереносимість проводиться шляхом виявлення високого рівня титрів антитіл IgG у сироватці крові.

Список піщаних алергенів включає авокадо, банан, баранину, білий виноград, глютен, черницю, грейпфрут, горіх грецький, гречану крупу, шампіньйони, грушу, пекарські дріжджі, пивні дріжджі, канталупу, зелений горошок, зелений солодкий перець, полуницю, індичку, йогурт, казеїн, кальмар, камбалу, брокколі, капусту, картоплю, коров'яче молоко, каву, краба, креветки, кролика, кукурудзу, кунжут, куряче м'ясо, лимон, репчатий лук, вершкове масло, мед, мигдаль, козине молоко, моркву, м'який сир, овес, огірок, оливки, горіх коли, палтус, чилі перець, персик, петрушку, пшеницю, пшоно, квасоля, рис, ріж, сардини, буряк, свинину, селері, соняшникові насіння, сливу, сою, квашену фасоль, бринзу, чеддер, тютюн, помідори, тріску, тростинний цукор, тунець, гарбуз, устриці, форель, хек, цвітну капусту, ячмінь, чорний перець, чорний чай, часник, швейцарський сир, шоколад, яблуко, яєчний білок, жовток, апельсин, ананас, яловичину, баклажан, арахіс, бета-лактоглобулін, лосось.

Система виявлення представляє собою сканер, який може специфічно визначати підвищені титри антитіл (IgG) у сироватці крові. Програма дозволяє проводити напівкількісне виявлення титрів, які є основою програми лікування.

Таким чином, ми говоримо про пищеву непереносимість, а не про пищеві алергії. Ця різниця важлива як для діагностики, так і для лікування. На відміну від пищевих алергій пряму залежність між специфічними патологічними симптомами та конкретною пищевою непереносимістю довести не можна.

Чому певні продукти харчування спричиняють імунологічну реакцію організму?

Причина імунологічної реакції на їжу полягає у сполученні двох незалежних дисфункцій організму. По-перше, організм з ряду причин може стати неспроможним перетравлювати певні продукти харчування через генетичні передумови та/або особливості харчування. У кишечнику залишаються частково перетравлені частинки їжі.

У випадку, якщо слизова оболонка кишечника не може забезпечити необхідну захисну функцію і стінки кишечника стають проникливими, залишки неперетравленої їжі можуть потрапити через слизову оболонку та потрапити в лімфатичну систему.

Пошкодження слизової оболонки кишечника та збільшена проникливість викликаються мікробіологічними дефектами всередині кишечника та постійною гіперкислотністю мікрофлори кишечника. Токсичні речовини, такі як: амальгама, антибіотики, консерванти, антибіотичні препарати, пестициди, гербіциди та ін., сприяють пошкодженню слизової кишечника. Порушення функцій шару захисних бактерій призводить до прямого контакту імунологічної системи з інородними білками.

Відбувається порушення вироблення слизу, який сам по собі перетравлюється і повинен постійно відновлюватися. Нормальним вважається збереження балансу між бокалоподібними клітинами та епітеліальними клітинами. У випадку первинних імунних порушень потрібно все більше та більше слизу, тому зростаюче число абсорбуючих епітеліальних кліток перетворюються на бокалоподібні клітини. Це є початком порушень, результатом яких є пошкодження кишечника: бокалоподібні клітини розриваються та звільняють слиз як при вибуху. Розривані клітини вмирають і залишають порожнини, які діють як 'дірки' у стінках кишечника, а також очаги проникнення, через які вміст кишечника та напівперетравлені залишки їжі можуть проникати за стінки кишечника та знаходити контакт з імунними клітинами. Це явище називається "Синдром підвищеної кишкової проникливості".

Висновки та рекомендації щодо діагностики та терапії: імунологічна реакція на продукти харчування виникає, якщо:

продукти харчування не були повністю перетравлені в кишечнику;внутрішні стінки кишечника постраждали від проникаючих порушень внутрішньої слизової оболонки кишечника.

Це призводить до прямого контакту їжі з імунними клітинами. Проведення досліджень антитіл IgG у сироватці дозволяє виявити ті продукти харчування, які організм реагує як антигени.

Їжа, яка була повністю перетравлена, тобто розкладена на мікрохімічні елементи, не має імуногенного ефекту ні на організм, ні на результати тесту.

Терапія має включати:

  1. заходи щодо відновлення слизової оболонки та мікрофлори кишечника, засновані на правильному харчуванні;
  2. зменшення навантаження на імунну систему за допомогою індивідуальної дієти, розробленої для уникнення непереносимих продуктів харчування.

Лабораторний коментар та інтерпретація: У протоколі результатів дослідження відображений індивідуальний набір реагуючих антитіл на продукти харчування, які розташовані в кількох групах. Підбір збалансованої дієти з урахуванням результатів тесту на непереносимість продуктів харчування надає найбільш ефективний терапевтичний результат.

Коментувати

Останні статті